Luchtdrukwapens zijn er in vele benamingen. Zo noemt de een het gewoon een buks. De ander een luchtbuks en weer een ander noemt het een windbuks. Allemaal juiste termen / synoniemen voor een luchtdrukwapen. Er zijn diverse luchtdrukwapens te koop. Variërend in verschillende maten en geschikt voor korte of lange afstanden. Voor beginners en voor de wat meer ervaren schieters. In dit artikel vertellen we je welke luchtbuks je wanneer gebruikt, hoe het zit met vergunningen (het is immers een wapen), en welke geschikt is voor jou.
Verschil luchtdrukwapen en vuurwapens
Beide zijn het wapens, zoals de naam al doet vermoeden. Beide schieten ze met kogels en beide zijn niet geschikt om op mensen te schieten. Tot zover de overeenkomsten. Maar er zijn belangrijke verschillen tussen een vuurwapen en een luchtdrukwapen. Het verschil tussen deze twee type wapens zit in hoe de kogel uit de loop komt. Bij een luchtgeweer wordt de kogel door expansie van een gecomprimeerd gas naar buiten geduwd. Bij een vuurwapen ontstaat die druk door de ontploffing van een lading explosief materiaal, wat meestal buskruit is. Ook maakt een vuurwapen veel meer geluid bij het lossen van het schot dan een luchtdrukwapen.
Diverse soorten luchtdrukwapens
Er zijn diverse luchtdrukwapens te koop. Voor beginner en de ervaren. Hieronder de soorten buksen:
- Knikloop buks: ideaal voor de beginnende schutter
- Onderspanner buks: ideaal voor de ervaren schutter
- CO2 luchtbuks: ideaal voor korte schietafstanden
- PCP luchtbuks: ideaal voor lange(re) schietafstanden
- Luchtbuks met magazijn: ideaal om meerdere keren achter elkaar te schieten.
Zoals we in eerste alinea al aangaven: een buks is hetzelfde als een luchtdrukwapen.
Kaliber en mondingssnelheid
Het kaliber zegt iets over de maat van het kogeltje dat in uw geweer gaat. Zorg er altijd voor dat u de juiste kogeltjes voor uw luchtdrukgeweer aanschaft.
De mondingssnelheid zegt iets over de snelheid van het kogeltje op het moment dat deze de loop verlaat. Hoe hoger deze snelheid, des te groter de afstand die u kunt overbruggen met een schot. Deze mondingssnelheid hangt vaak samen met de kracht waarmee u schiet.
Heb ik een vergunning nodig bij een luchtdrukwapen?
Nee, voor een gemiddeld luchtdrukwapen met bijbehorende kogeltjes hoeft u geen vergunning op zak te hebben. Wel moet u minimaal 18 jaar zijn en dat ook kunnen aantonen. Ook als u online uw luchtbuks koopt. Koop trouwens wel echt altijd je wapens bij een erkende wapenhandel met gediplomeerd personeel. Dan weet u zeker dat u goed, vertrouwd en veilig spul in je handen hebt. Bij een dergelijke wapenhandel kunnen ze u overigens ook van alle kanten adviseren. Of dit nou gaat om wapens, munitie, messen en over antieke wapens. Dit zijn wel échte wapens, maar onklaar gemaakt. Het is puur voor de sier en om te hebben.
Diverse luchtdrukwapens dus vraag gerust advies
Bent u een ervaren schutter? Dan kunt u vast makkelijk kiezen uit al die diverse luchtdrukwapens die te koop zijn. Maar als beginner kan dat juist best lastig zijn. Stap dan ook zeker eens bij een erkende specialist naar binnen. In de winkel kunnen zij u adviseren en kunt u zo’n luchtbuks ook even in uw handen houden. Heeft u er al wat een gevoel bij. Tevens weten de gediplomeerde specialisten in de winkel u ook te vertellen welke toebehoren handig zijn om erbij te kopen.